Episode 4

full
Published on:

30th Jul 2021

Stel je als ondernemer wel de vraag of je als mens succesvol bent? - interview met Sebastiaan Hooft bij Failing Forward in Brussel

Je kan niet ondernemen zonder af en toe eens flink tegen de muur te lopen. Dat is de boodschap die Startups.be en het Agentschap Innoveren en Ondernemen willen doen doordringen bij de Vlaming. Het goede nieuws is dat een mislukking je sterker maakt, want mensen leren uit hun fouten.

Sebastiaan Hooft heeft in 15 jaar tijd 20 bedrijven opgericht. Hij dacht dat hij het allemaal alleen kon. Hij was bijna 24 uur per dag aan het werk. Tot hij er helemaal onderdoor ging en in de zomer 2009 wakker werd in het ziekenhuis met een fikse burnout.

Hij beschouwt slechts één van de 20 opgerichte bedrijven als zijn “claim to fame”. Hij had zich hier dermate mee geïdentificeerd dat zijn ego helemaal in duigen lag na de noodgedwongen verkoop van dit bedrijf in 2010. Alles wat hij sindsdien heeft ondernomen, ook met de nodige mislukkingen, helpt hem een nieuw zelfvertrouwen en nieuwe energie op te bouwen.

Nu pakt hij het op een kalmere en meer soliede manier aan. Hij focust voornamelijk op wat hij graag doet. Vandaag beleeft hij als dj een passie die hij al lang koestert.

Sebastiaan merkt dat fouten meer aanvaardbaar zijn bij de jongere generatie. Maar om eruit te leren, heb je dan weer oudere mensen nodig. Hij benadrukt daarom ook het belang van een echte mentor. Eerder dan zich te laten omringen door coaches en consultants die vooral helpen bij probleem, is hij op zoek geweest naar mentors die hem ook bij succes konden begeleiden, vooral als mens dan.

Meer informatie over dit interview via Failing Forward, een initiatief van Startups.be dat Belgische startups helpt met hun groei- en financieringsplannen, en met het ontdekken van interessante internationale markten. 

De netwerkorganisatie treedt op als de stem van de Belgische startup community, verzamelt relevante data over het lokale tech ecosysteem, en brengt de verschillende actoren met elkaar in contact via matchmaking events en een gloednieuw ‘expert agency’.

Startups.be is ook één van de drijvende krachten achter het European Startup Network (ESN), een samenwerkingsverband tussen 16 Europese startup-verenigingen dat focust op internationalisering en wetenschappelijk onderzoek over het Europese startup netwerk.

Show artwork for APK voor ondernemers

About the Podcast

APK voor ondernemers
Voor iedereen die duurzaam succes wil bereiken.
Welkom bij de populairste ondernemers podcast met bijzondere gasten uit de ondernemerswereld, gepresenteerd door Sebastiaan Hooft.

Sebastiaan Hooft was een van de succesvolste ondernemers van Nederland, tot hij volledig crashte en bijna alles kwijtraakte. Hij raapte de brokstukken op en hervond zichzelf door te breken met zijn oude gewoontes. Hij nam zich voor om nooit meer in dezelfde val te trappen.

Gebaseerd op gesprekken met meer dan vijfhonderd ondernemers van over de hele wereld en op de analyse van zijn eigen crash kwam hij tot een simpel systeem om een succesvol bedrijf te bouwen zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Sterker nog, met de vijf pijlers van Duurzaam Ondernemerschap leer je hoe je je carrière kunt versnellen of een burn-out kunt vermijden, maar ook hoe je kunt leven als een leeuw (goed eten en rusten op het juiste moment) en waarom idee en team cruciaal zijn voor duurzaam succes.

Rake verhalen en praktische adviezen die grote impact op je leven zullen hebben.
Support de show

About your host

Profile picture for Sebastiaan Hooft

Sebastiaan Hooft

Sebastiaan Hooft richtte twintig bedrijven op en is daarmee een van de invloedrijkste tech-ondernemers van Nederland. Hij stond in de Quote 500 van succesvolste selfmade ondernemers onder de 40. Hij is een veelgevraagd spreker en life coach voor talloze ondernemers; bovendien reist hij de wereld over als dj.